Förbered dig innan löneförhandling

Att förhandla om sin lön är för många jobbigt. Det finns ingen patentlösning som garanterat kommer att ge dig din drömlön, utan du måste improvisera en hel del när du väl sitter där på ett kontor och försöker att maximera dina inkomster. Här hittar du några viktiga råd.

Innan löneförhandlingen. Vad kan du göra?
Det finns en uppsjö av tips när det gäller att förbereda sig inför en löneförhandling. Ditt fackförbund kan naturligtvis hjälpa dig, men vi har ändå samlat lite visdom du kan ta till dig:

1. Kontrollera vad personer med dina kvalifikationer har för lön i det aktuella företaget. På så sätt kan du känna dig mer säker under lönesamtalet.
2. Berätta för personen du förhandlar med vad du är bra på. Försök att låta självsäker.
3. Byt arbetsgivare! Statistik har visat att det är lättare att förhandla fram en bra lön om du byter jobb.
4. Sätt inte ribban för högt! Om du tar i för mycket kanske förhandlingen slutar med att företaget väljer någon annan.
5. Träna framför en spegel och/eller tillsammans med vänner innan lönesamtalet. Försök sedan att vara specifik när ni har kommit till avdelningen hur stor din lön ska vara. Säg inte ”någonstans vid 40 000 kr i månaden” utan var rakt på. ”Jag vill ha 41 000 kr” låter mycket bättre.
6. Låt inte löneförhandlaren få dig på defensiven genom att fråga om din föregående lön. Säg i stället ”när det gäller det här jobbet och de krav på professionalism ni har tycker jag bestämt att jag är värd 41 000 kr”.
7. Träna på både ett tufft tillvägagångssätt och ett mjukare sådant. Försök sedan att lägga dig på samma nivå som löneförhandlaren när det väl är dags för ett samtal.
8. Pengar är inte allt! Försök att förhandla om saker som semesterdagar, arbetstid, betalda utbildningar och förmåner som t ex en tjänstebil.

Som du ser finns det mycket att tänka på inför en löneförhandling precis som i livet i övrigt, som till exempel: Hur stort blancolån kan jag ta med lön på 300 000 kr? Kommer det räcka till en kontantinsats.. Ju bättre du övar innan lönesamtalet och förhandlingstekniker, t.ex. framför en spegel, desto bättre kommer det att gå. Kom ihåg att den lön och de förmåner du lyckas förhandla fram är något du kommer att få leva med under en lång tid, oftast flera år. Lycka till!